Velika hyacinth maka - ogrožena ptica

Velika Hyacinth Macaw je največja papiga na zemlji. Količina te vrste se zdaj zaradi različnih dejavnikov zmanjšuje.

Velike makave hijacinte živijo v Braziliji, Paragvaju in Boliviji. Habitat teh lepih ptic so tropski gozdovi, savane, mokrišča z otoki palm. Toda ptice se trudijo, da bi se izognile gostim gozdom.

Opis Velike hijacinte Macaw

Kot je navedeno, imajo te ptice velike velikosti - telo v dolžino doseže 100-105 centimetrov, krila približno 36-40 cm, rep pa 58 cm. Velike makaje hijacinta tehtajo 1200-1450 gramov.

Samci in samice imajo enako barvo, vendar se razlikujejo po velikosti, saj so samice manjše. Pri mladih posameznikih je rep krajši, kljun pa bledi. Prstan blizu oči je zlate barve, šarenica je temno rjava, skoraj črna. Na začetku kljuna je široka zlata črta. Kljun je močan in masiven, črne barve. Jezik je mesnat. Šape so temno sive. Dva prsta gledata nazaj, dva pa naprej. Koža po celem telesu, razen tac, je bledo rumena.

Življenjski slog velikega hijacinta ar

Te ptice kažejo aktivnost podnevi. Make dnevno letijo na krmna območja, ki so nameščena na nekaj deset kilometrov od krajev nočitev.

Hyacinth Macaw (Anodorhynchus hyacinthinus).

Hraniti se začnejo okoli 9. ure zjutraj. Zjutraj se zberejo v jatah na drevesih in začnejo čistiti perje. V vročem času ptice počivajo v krošnjah dreves.

Zunaj gnezditvene sezone živijo velike makave hijacinte v majhnih skupinah - od 6 do 12 posameznikov.

Velika ajdovska makava ima zelo glasen in oster glas, poleg tega pa hripavo cvilijo. Hyacinth aru slišimo na veliki razdalji - 1-1,5 kilometra.

Prisluhnite glasu velike hijacintove make

//animalreader.ru/wp-content/uploads/2015/12/c3719643ea83.mp3 //animalreader.ru/wp-content/uploads/2015/12/e80c84a91295.mp3

Prehrana teh ptic je sestavljena iz palmovih oreščkov Acrocomia aculeata in Scheelea phalerata, sadja, jagodičja, sadja. Prav tako jedo vodne polže.

Te make imajo zelo glasen in oster glas.

Najprej se makije hijacinte prehranjujejo z oreščki Scheelea phalerata, ki prehajajo skozi prebavila velikih rogatov. In ptice Acrocomia aculeata s kljuna odtrgajo z dreves. Make se lahko hranijo tako na tleh kot v krošnjah dreves. Občasno požirajo kamenčke, da izboljšajo proces prebave.

Gnezda gradijo v votlih visokih dreves, na nadmorski višini od 12 do 40 metrov. Velike makave hijacinte naseljujejo tako zdrava kot mrtva drevesa. Prednost dajejo Sterculia apetala, saj ima to drevo mehak les, poleg tega pa jih je mogoče enostavno razširiti in poglobiti vdolbine, ki izdelujejo lesenjače.

Sovražniki hijacinta ars so jastrebi, tukani, jaji, kače, mravlje, navadni nosovi in ​​drugi sesalci. Pričakovana življenjska doba teh ptic je velika - 65-90 let.

Samec ima večji kljun od samice.

Širjenje hijacinta velik ar

Make tvorijo pare za življenje. Sezona parjenja traja od maja do septembra. V razmnoževalni sezoni se parijo večkrat na dan. Premer gnezda, ki ga par naredi, je približno 50 centimetrov, njegova globina pa doseže 30 centimetrov. Makavi dno gnezda črtajo z žagovino.

Če za gradnjo gnezd ni primernih dreves, potem velik makado hijacint izkoplje luknje s pomočjo tac in kljun na pečinah. V kamnitih razpokah lahko naredijo gnezda.

Mesec dni po parjenju pride do odlaganja prvega jajčeca. Interval med odlaganjem jajc je 2-3 dni. Izlivanje zidanih materialov izvaja izključno samica. Par lahko naredi 1-2 zidane na leto.

Približno 40% jajc, ki jih položi hijacinta makava, ubijejo plenilci.

Inkubacija traja približno 27-30 dni. Novorojeni piščanci so goli, nimajo pogleda. Mladi odraščajo med seboj za hrano, najpogosteje preživi edina piščanca, še posebej, če se je rojstvo drugega zgodilo po 4 dneh. Plišanje pri piščancih se pojavi po 65-70 dneh. Iz gnezda odletijo čez 3 mesece, še 3 mesece pa jih starši hranijo. Mlada rast staršev ne pusti do 18 mesecev. Puberteta pri velikih hijacinth ars nastopi v 6-10 letih, reproduktivna starost pa traja do 30 let.

Vsebina hijacinta ar

Te velike ptice se zadržujejo predvsem v živalskih vrtovih, saj so hijacintove makave prevelike in imajo močne kljunove, zato je njihovo zadrževanje doma problematično. Poleg tega imajo glasen in neprijeten glas, ki spominja na okrepljeno kronanje vrane.

Velike mačkare hijacinta se v ujetništvu slabo razmnožujejo.

Primeri reprodukcije v ujetništvu velikih hijacintovih ars so izjemno redki. Najpogosteje se to zgodi v živalskih vrtovih in ne med zasebnimi zbiralci. Vendar pa nekateri ljubitelji ptic začnejo velike hripave hrenovke kot ukrojene hišne ljubljenčke.

Te ptice se hranijo z različnimi krmnimi žitami, make pa imajo raje sončnična semena, koruzo, zelenjavo, oreščke, sadje, zelišča in riževo kašo. V prehrani teh papige bi morale biti vsak dan sveže veje, ki jih z velikim veseljem grizljajo.

Te velike ptice se hranijo v posebnih zaprtih prostorih, ki so narejene iz debele žice na kovinskem okvirju, vsi drugi materiali se ne morejo upreti močnemu kljunu velike make.

Izven gnezditvene sezone makaje hijacinte hranijo v majhnih družinskih jatah.

Stanje prebivalstva

Lokalno prebivalstvo na teh pticah pleni svoje meso. Velike makave hijacinte najdemo v Mednarodni rdeči knjigi. Skupna populacija je 3-5 tisoč posameznikov.

Hyacinth maka je ogrožena vrsta v povezavi z lovom na ptice, njihovo trgovino, pa tudi z uničenjem njihovega habitata. V osemdesetih letih so iz narave odvzeli približno 10 tisoč velikih hijacintovih arov, polovica pa jih je bila namenjena brazilskemu trgu.

V celotni paleti habitatov se zmanjša število krajev, primernih za bivanje, kar je povezano s kmetovanjem in govedorejo. Prav tako število ptic zmanjšujejo lokalni Indijci, ki za izdelavo klobukov in drugega nakita uporabljajo lepo perje.

Zgodaj zjutraj se makaje hijacinte zberejo v zavitkih na mrtvih drevesih.

Makave hijacinta so zaščitene z zakonom Bolivije in Brazilije. Komercialna prodaja teh ptic je prepovedana. Obstajajo posebni projekti za ohranitev števila velikih hiacinth ars, med katerimi na primer nastajajo umetna gnezda.

Glavna grožnja pticam je človek, saj odrasli v naravi nimajo naravnih sovražnikov. Mladi lahko trpijo tudi zaradi ličink muh iz rodu Philornis.

Pustite Komentar